Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.10.2014 19:24 - Лудият старец
Автор: bezimena Категория: Изкуство   
Прочетен: 306 Коментари: 0 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 „Лудият старец” така го нарекоха вестниците, това бе той за нацията.  Цяла седмица по телевизията и новинарските сайтове повтаряха историята му. Старикът, който сам взриви дома си, който сам пръсна мозъка си в центъра на селото. Психолозите определиха състоянието му: деменция или депресия, зависи от сайта, от който четеш. И ето, че след седмица всичко вече е забравено, потъна в пепелта и кръвта, в руините на старата хижа, незаслужено наричана „дом”.

...

Погребаха 88-годишния човек без почести, без слава, не заслужи „покой на душата”. А какъв бе точно грахът му? Отне живота си, който и без това нямаше да продължи още дълго. Не нарани никого освен самия себе си. Стори това в изблика на своята лудост, на своята погнуса от живота. Погнуси се от света, от който не бе част, от държавата, която някога защитаваше. Той бе войник, бе участвал във  Втората световна война. Едва дете, той видя ужаса на света, видя садизма, видя кръвта на невинните. И все пак тези потресаващи картини не го убиха, той оцеля, за да отнеме сам живота си години по-късно. Какво се промени? Какво го пречупи?

Той бе проклет от „неведомите” сили да се роди в северозападна България. Бе орисан на мрачната съдба на носи у себе си изключително тежкия товар – патриотизма. Товар, който не значи нищо на никого в наше време. А той бе от старото поколение, той не съумя да се промени. Не съумя да избяга. Гледаше как децата и внуците му напускат този забравен от Бога край. Как масите народ поемат своя път към столицата или към чужбина, защото само там има живот. Но той бе твърде стар, той бе твърде уморен, бе твърде ВЯРВАЩ. Вярваше в такива глупави неща като факта, че щом е ветеран, то тогава е значим за държавата, за нацията, че е пример на „новото поколение”. И затова и страдаше – бе принуден да гледа произвола, тормоза над неговите съселяни, над „възрастните” хора. Трябваше да се научи да живее в страх, защото не е вече силен, защото е само един. Трябваше да бъде обиран, унижавам и оплюват от „българите”, на които бе проливал кръвта си. Не получи защита, хората, които ги бе грижа се страхуваха, бяха безпомощни, а тези, които трябваше да му помогнат, просто не ги бе грижа, служеха на нечии други интереси.

Това отключи отчаянието, погнусата, лудостта. За един горд дух този живот бе позор. Затова и сложи край.

Но има ли значение? Някакъв си „луд старец”, който вече забравихме. За нас имат ли значение другите като него? ЧОВЕШКИЯТ ЖИВОТ има ли значение?  Не, той не бе пример за „новото поколение”, той бе просто част от старото, от забравеното, от незначителното. Неговият живот не значеше нищо за нас, а защо ли смъртта му да бъде по-различна?




Гласувай:
5



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bezimena
Категория: Изкуство
Прочетен: 22826
Постинги: 35
Коментари: 5
Гласове: 48
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930